جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

توربوشارژ در ماشین سنگین

در این مقاله درباره توربوشارژ در ماشین سنگین می خوانید.

توربوشارژ (Turbocharge) وسیله ای است که بر روی موتور خودرو نصب می شود و برای بهبود راندمان کلی و افزایش عملکرد طراحی شده است. این سیستم در کامیون های سنگین نیز مورد استفاده قرار می گیرد. در این مقاله به برسی بیشتر این وسیله می پردازیم. با آرتمیس ترانس همراه باشید.

شرکت آرتمیس ترانس وارد کننده انواع کامیون وکشنده بوده و خدمات خرید کامیون پلاک گرجستان و خرید کامیون پلاک ملی و همچنین خرید کامیون ولوو را در بالاترین سطح ارائه می دهد.

برای دریافت مقالات بیشتر در حوزه کامیون و کشنده صفحه وبلاگ آرتمیس ترانس را مشاهده کنید.

 

توربوشارژ در ماشین سنگین

توربو شارژ ماشین سنگین برای اولین بار توسط فردی به اسم «آلفرد بوچی» اختراع شد. بعد از گذشت نزدیک به 15 سال، اولین توربوشارژرهای تولید انبوه از کارخانه جنرال الکتریک در اوایل دهه 1900 بیرون آمدند. همین طور در سال 1920 اولین هواپیمای توربوشارژ نیز آزمایش شد. اواسط دهه 1920، موتورهای دیزلی توربوشارژ در کشتی‌ها و لوکوموتیوها استفاده شدند. در ادامه، این اختراع را برای کشتی‌های ویژه حمل و نقل نیز به کار گرفتند. نهایتا در دهه 1970 فناوری توربوشارژ تکامل پیدا کرد.

 

توربوشارژ در ماشین سنگین

 

معمولا در ماشین سنگین برای افزایش قدرت و راندمان از توربوشارژ استفاده می‌کنند. توربو شارژ ماشین سنگین همانند سایر توربو شارژها که در زبان فارسی به آن پرخوران نیز می‌گویند، از توربین و کمپرسور ساخته شده است. مهمترین اجزای تشکیل دهنده توربو شارژ ماشین سنگین شامل هوزینگ، پره چرخان، شفت ( محور اتصال دهنده)، یاتاقان، آب بند و بلبرینگ می‌شوند. این اجزا باید بتوانند در دمای 1000 درجه سلسیوس مقاومت کنند. همچنین به علت چرخش پره‌ها با سرعتی در حدود 200 هزار دور در دقیقه، باید برای ساخت پرخوران از عناصر سخت استفاده شود.

 

روش کار توربوشارژ

ک توربو از دو نیمه (توربین و کمپرسور) تشکیل شده است که توسط یک شفت به هم متصل می‌شوند. از یک طرف، گازهای داغ خروجی، توربین را می‌چرخانند. این توربین به توربین دیگری متصل است، هوا را به داخل مکیده و آن را به درون موتور فشار می‌دهد. این فشرده‌سازی همان چیزی است که موجب افزایش قدرت و کارایی موتور می‌شود. زیرا با بالا رفتن میزان ورود هوا به محفظه احتراق، می‌توان سوخت بیشتر (در نتیجه قدرت زیادتر) را ایجاد کرد.

 

مزایای استفاده از توربوشارژ در ماشین سنگین

استفاده از این قطعه با مکش هوا و ایجاد فشار در سیلندر و تامین اکسیژن مورد نیاز موتور باعث می شود تا سوخت در داخل موتور و سیلندرها به خوبی بسوزد. توربوشارژ ماشین سنگین سبب می شود تا دود به خوبی بعد از احتراق سوخت از ماشین خارج شود. درحالت کلی وجود این قطعه مکانیکی باعث افزایش راندمان موتور ماشین می شود.

 

معایب موتور توربو شارژ

  • تاخیر در شروع به کار توربو
  • صرف هزینه زیاد برای تعمیر و نگهداری
  • کاهش عمر مفید قطعات به دلیل حرارت بالا
  • نیاز به تعویض مرتب و دوره ای
  • قیمت بالای قطعات توربوشارژ

توربوشارژرها در مقایسه با موتورهای تنفس طبیعی یا سوپرشارژ، 2 نقطه ضعف اصلی دارند:

  • گرما: از آنجایی که یک توربو شارژ از گازهای گرم اگزوز نیرو می‌گیرد، در نتیجه بسیار داغ شده و موجب خراب شدن توربو شارژ می‌شود.
  • تاخیر: به این صورت که، وقتی پای خود را روی پدال گاز می‌گذارید، بین زمانی که از موتور انتظار قدرت دارید تا لحظه ‎ای که واقعاً آن را احساس می‌کنید، تاخیر وجود دارد.

 

توربوشارژ در کدام بخش از ماشین قرار دارد؟

این یک قطعه مکانیکی است که متشکل از یک توربین و یک کمپرسور می باشد. هر دو جزء آن روی یک شفت نصب شده است. توربین توربورشارژر نیز در سر مسیر گازهای خروجی از سیلندر قرار دارد. زمانی که براثر احتراق سوخت میسوزد و به دود تبدیل می شود، دود به شکل گاز از موتور خارج شده و بعداز خروج از سیلندر باعث به حرکت آمدن توربین شده که همین توربین در نهایت با کمک کمپرسور به مکیده شدن هوا و وارد شدن اکسیژن به داخل سیلندر کمک می کند.

 

توربوشارژ در ماشین سنگین

 

 

انواع توربوشارژ

توربوشارژ انواع مختلفی دارد که از نظر طراحی و مکانیز با یکدیگر فرق می کنند. اما همه آنها یک کار را انجام می دهند و عملکرد یکسانی دارند. این قطعه از نظر مدل تنوع زیادی دارد و برخی از پر فروش ترین و رایج ترین مدل های آن برای ماشین های سنگین عبارتند از: مدل حلزونی ساده، مدل ضربانی، مدل حلزونی و… .

اما در حالت کلی توربوشارژ ماشین سنگین به دسته های زیر تقسیم بندی می شود:

1- توربوشارژ تک توربو:

در این نوع توربوشارژ، یک توربین برای فشرده کردن هوا استفاده می‌ شود. این نوع از توربوشارژها قیمت مقرون به صرفه تری دارند و معمولا برای موتورهایی با توان متوسط به کار گرفته می شوند.

 

توربوشارژ در ماشین سنگین

 

2- توربوشارژ دو توربو:

در این نوع توربوشارژ، دو توربین برای فشرده کردن هوا استفاده می‌ شود. واضح است که میزان اکسیژنی که به داخل سیلندر هدایت می کند بیشتر بوده و برای موتورهای نسبتا قوی کاربرد دارد.

 

3- توربوشارژ سه توربو:

در این نوع توربوشارژ، سه توربین برای فشرده کردن هوا استفاده می ‌شود. وجود سه توربین از آن یک قطعه با قدرت بالا ساخته است که از نظر قیمت هم نسبت به سه مدل قبلی گران تر است.

 

4- توربو کمپرسور:

از دیگر انواع توربوشارژ ماشین سنگین می توان به توبوکمپرسور اشاره کرد. در این نوع توربوشارژ، یک کمپرسور بزرگ به جای یک یا چند توربین برای فشرده کردن هوا استفاده می ‌شود.

 

تفاوت توربوشارژ با سوپرشارژ

این دو قطعه عملکرد مشابهی دارند اما نباید آن ها را با یکدیگر اشتباه بگیرید. سوپرشارژ انرژی مورد نیاز خود را از کمپرسور ماشین تامین می کند. در حالی که توبوشارژ یک کمپرسور یا توربین مجزا دارد. سوپرشارژ بدون توربین بوده و روی میلنگ موتور و به صورت مستقیم وصل می شود. سوپرشارژ نیز دارای انواع مختلفی است که بسته به نیاز خودتان می توانید آن را تهیه کرده و مورد استفاده قرار دهید.

 

توربوشارژ در ماشین سنگین

 

برای اطلاعات بیشتر درباره سوپرشارژ، مقاله سوپرشارژر و روش عمل آن را مطالعه کنید.

 

روش نصب توربوشارژ

توربوشارژ ارتباط مستقیمی با راندمان موتور ماشین شما دارد و از آنجایی که جزء قطعات موتور به حساب می آید باید به صورت دقیق و حساب شده آن را نصب کنید. نصب آن نیازمند تخصص و مهارت است. توصیه می کنیم این کار را به یک فرد متخصص و حرفه ای بسپارید.

اما قبل از بستن توبورشارژ روی موتور بهتر است به یک سری نکات مهم توجه کنید که مهم ترین آن ها عبارتند از:

  • قبل از نصب، سیلندر موتور را با روغن پر کنید.
  • تمیز کردن و سرویس هواکش را از یاد نبرید.
  • همچنین باید افتر کولر و اینتر کولر را با تینر 20 هزار خیس کنید و بعد از گذشت 2 ساعت با استفاده از کارواش خوب بشویید و سپس از خشک شدن کامل ان مطمئن شوید.
  • فیلتر روغن های موتور را تعویض کنید.
  • روغن موتور را هم تعویض کنید و از نوع باکیفیت استفاده نمایید.
  • علاوه بر فیلتر روغن باید فیلتر بخار را هم تعویض نمایید.

 

علائم خرابی توربو شارژ

ما در این بخش مهمترین نشانه‌های خرابی توربو شارژ را مختصرا آورده ‎ایم که عبارتند از:

 

تاخیر در پدال گاز

در حالت عادی موتورهای توربو شارژ اندکی تاخیر دارند که به آن “لگ” می‌گویند. چنانچه این دیرکرد بیش از اندازه باشد، نشان ‎دهنده خراب شدن سیستم توربو شارژ ماشین سنگین شماست. پس اگر متوجه شدید که ماشین شما در شتاب اولیه دچار مشکل است حتما به تعمیرگاه مراجعه کنید.

 

افزایش دود اگزوز

از اگزوز خودروهای توربو شارژ نباید دود غلیظ خارج شود. چنانچه متوجه خروج دود شدید، احتمال اول را خرابی توربو شارژ بدهید. افزایش دود غلیظ معمولا به علت ایجاد شکاف در محفظه توربو و فرسوده شدن قطعات داخلی آن است. این عوامل موجب نشت روغن موتور درون پرخوران شده و دود غلیظ آبی رنگ ایجاد می‌کند.

 

افزایش مصرف سوخت

از آن جایی که مزایای موتور توربو شارژ، کاهش میزان مصرف سوخت در مقایسه با سایر موتورهاست، در نتیجه چنانچه متوجه شدید که مصرف سوخت ماشین شما افزایش یافته، احتمالا مشکلی در سیستم توربو شارژ آن به وجود آمده است.

 

صدای آزاردهنده

سیستم توربوشاژ توانایی کنترل ورود هوای درون ماشین را داشته و صدای آن را کاهش می‌دهد. در نتیجه چنانچه صدای غیرمعمول و سوت مانند در ماشین توجه شما را جلب کرد، ممکن است از علایم خراب شدن توربو شارژ باشد. اگر صدا کم و قابل تحمل باشد، آسیب کمتر بوده است. اما اگر صدا بیشتر باشد ممکن است نشانه خرابی چرخ کمپرسور یا نشتی شلنگ‌ها باشد.

 

نکاتی در زمان خرید توربوشارژ

این قطعه تنوع زیادی در بازار دارد. شما باید نمونه ای را تهیه کنید که متناسب با نیاز و مدل ماشین شما باشد. در غیر این صورت عملکرد ایده آلی برایتان نخواهد داشت. از مهم ترین نکاتی که در زمان خرید باید به آن توجه کنید، می توان به موار زیر اشاره کرد:

  • کیفیت بالایی داشته باشد و متناسب با توان موتور انتخاب شود.
  • به سراغ برندهای مطرح تولید کننده قطعات و لوازم ماشین سنگین بروید.
  • دارای گارانتی و تضمین باشد.
  • از یک فروشگاه مطمئن خریداری کنید تا در دام کلاهبرداران نیفتید و محصول فیک نخرید.
  • قیمت مناسبی متناسب با بودجه شما داشته باشد.

 

کلام آخر

وجود توربوشارژ بر روی میزان مصرف سوخت، سلامت موتور، افزایش راندمان ماشین و… کمک بسیار زیادی می کند. توربوشارژ ماشین سنگین از نظر ابعاد و طراحی با ماشین های سبک و سواری فرق می کند. به سراغ مدلی متناسب با نوع ماشین خود بروید. البته امروزه بسیاری از مدل های ماشین سنگین دارای توربوشارژ هستند و نیاز به اضافه کردن آن روی موتور نیست.

حتما توبوشارژ ماشین سنگین را از مراکز معتبر تهیه و استفاده کنید. از آنجایی که استفاده از توربو شارژ در ایران تا حدودی کم است، تعمیرگاه‌های اندکی نیز با این سیستم آشنایی دارند. پس اگر به تعمیر نیاز داشتید حتما به مراکز معتبر مراجعه نمایید. از نصب قطعات استوک و دست دوم بر روی این سیستم خودداری کنید.

ممنون از همراهی شما…

 

شرکت آرتمیس ترانس

ارائه خدمات تخصصی خرید کامیون پلاک گرجستان ، خرید کامیون ولوو ، و واردات کامیون های پلاک ملی

برخی محصولات ما

سوالات رایج این مطلب

تگ های مرتبط

آیا این مطلب را پسندیدید؟
اشتراک گذاری

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

+ 73 = 75