در این مقاله از آرتمیس ترانس، همه چیز درباره معاینه فنی کامیون و روش دریافت آن را خواهیم گفت.
معاینه فنی کامیون نوعی بررسی و تست قسمتهای مختلف این خودرو محسوب میشود که میتواند در آینده ضمن تأمین امنیت شخص راننده، در کاهش آلودگی هوا نیز مؤثر باشد. در ادامه به بررسی بیشتر آن می پردازیم. با ما همراه باشید.
شرکت آرتمیس ترانس وارد کننده انواع کامیون وکشنده بوده و خدمات خرید کامیون پلاک گرجستان و خرید کامیون پلاک ملی و همچنین خرید کامیون ولوو را در بالاترین سطح ارائه می دهد.
برای دریافت مقالات بیشتر در حوزه کامیون و کشنده صفحه وبلاگ آرتمیس ترانس را مشاهده کنید.
معاینه فنی کامیون و روش دریافت آن
همانطور که در ابتدا گفتیم، معاینه فنی کامیون نوعی بررسی و تست قسمتهای مختلف این خودرو محسوب میشود.
معاینه فنی کامیون و خودرو از طریق مراجعه به مراکز معاینه فنی انجام میشود و در صورتی که خودرو و کامیون ها نتوانند تستهای مورد نظر را به درستی پشت سر بگذارند، باید پس از مرجویی به مکانیکیهای شهر، دوباره برای دریافت معاینه فنی مراجعه کنند.
در ادامه اطلاعاتی در زمینه معاینه فنی خودروهای سنگین، مدارک لازم برای انجام این کار و مراکز معاینه فنی این نوع خودروها ارائه شده است.
معاینه فنی کامیون
معاینه فنی کامیون در واقع چندین مرحله از بررسی بخشهای مختلف یک خودرو محسوب میشود که در آن سالم بودن قطعات و بخشهای خودرو تست شده و در صورت عدم وجود مشکل مانند دود کردن ماشین یا لرزش پدال ترمز، به مرحله بعدی وارد میشود. در صورتی که یک خودرو نتواند مراحل مختلف تست فنی را با موفقیت پشت سر بگذارد، مدرک معاینه فنی به آن خودرو داده نخواهد شد و طبق قوانین موجب غیر فعال شدن کارت هوشمند خواهد شد.
بنابراین دریافت مدرک معاینه فنی کامیون و خودروهای سنگین و استعلام کارت هوشمند راننده از اهمیت بسیار زیادی در حمل و نقل زمینی به خصوص در حمل و نقل جاده ای برخوردار است. اخیرا نیز قوانین زیادی برای معاینه فنی تدوین شده که در آن استانداردهای مربوط به آلایندهها تغییر کرده و نکات جدیدی به آن اضافه شده است.
معاینه فنی کامیون شامل چه مراحلی است؟
معاینه فنی کامیون و دیگر خودروهای سنگین، شامل بازرسیهای اولیه و بررسی ظاهر خودرو و آزمونهای دیگر از قبیل آزمون ترمزها، کمک فنر، سیستم تعلیق و آزمون آلایندگی خواهد بود. در ادامه به مراحل معاینه فنی کامیون اشاره می کنیم.
1. بررسی ظاهر خودرو:
در مرحله اول از معاینه فنی، ظاهر خودرو و اقلام ضروری در رابطه با آن مورد بررسی قرار میگیرد. این موارد در معاینه فنی کامیون میتواند شامل تست عاج لاستیک چرخها، بررسی لولههای سوخت، لولههای باد، روغن و روغن ترمز، تست نشتی از لولهها و اتصالات بوستر، بررسی سالم بودن کمک فنرها و فنرها، تست شیشه شور و برف پاک کنها، بررسی دستگاه تهویه بخاری و کمربندهای ایمنی، تست سالم بودن چراغهای خطر و راهنما و دنده عقب، چراغهای ترمز و مهشکن و بررسی آینههای بغل جانبی و عقب باشد.
در تمام این بررسیها اپراتور وظیفه دارد سلامت فنی هر کدام از بخشها را بررسی کرده و در صورت سالم بودن اجزا از نظر فنی، بررسی بخشهای دیگر را آغاز کند.
2. بررسی سلامت کمک فنرها:
بررسی کمک فنرها بخش مهم دیگری از معاینه فنی ماشین سنگین محسوب میشود که برای تشخیص سالم بودن آن از تستهای مکانیکی استفاده میشود. سالم بودن کمک فنرها نقش مهمی در کنترل خودرو در سرعتهای بالا خواهد داشت. عملکرد این بخش باید به دقت مورد بررسی قرار بگیرد و در صورتی که قابلیت اصلی کمک فنر از دست رفته باشد، امکان ادامه معاینه فنی خودرو وجود نخواهد داشت.
3. تست و بررسی سیستم ترمز:
ترمزها از بخشهای مهم ماشینهای سنگین محسوب میشوند که در معاینه فنی به دقت بررسی خواهند شد. یکی از شرایط مهم دریافت مدرک معاینه فنی، سالم بودن ترمزها در بعضی از کامیون ها ترمز اضطراری است.
مقالات مرتبط:
ترمز به عنوان یکی از قسمتهای مهم تأمینکننده امنیت خودرو، باید عملکرد مناسبی در ماشینهای سنگین داشته باشد تا از عدم عملکرد صحیح ترمز و مشکلات بعد آن جلوگیری کرد. سلامت ترمزها به سالم بودن لنتهای ترمز و همچنین وجود روغن ترمز مناسب وابسته است.
4. سلامت سیستم تعلیق:
یکی از بخشهای مهم دیگر خودرو که در دریافت مدرک معاینه فنی کامیون مؤثر خواهد بود، سیستم تعلیق خودرو و سالم بودن آن است. برای بررسی سالم بودن سیستم تعلیق خودرو تستهایی وجود دارد که در آن رابطه قطعات مهم خودرو از قبیل شاسی، جلوبندی و غیره تحت برخی از فشارها بررسی شده و عملکرد آنها با عملکرد استاندارد مقایسه خواهد شد.
5. آزمون آلایندگی:
یکی از آزمونهای مربوط به معاینه فنی، بررسی میزان آلایندگی خودرو و استاندارد بودن آن است. در این مرحله با استفاده از دستگاه قرار داده شده درون اگزوز، میتوان گازهای آلاینده تولید شده توسط خودرو را بررسی و مورد سنجش قرار داد. گازهای آلاینده معمولاً شامل دی اکسید کربن، مونوکسید کربن و غیره هستند و در صورتی که میزان تولید آنها درون خودرو بیشتر از حد مجاز باشد، مدرک معاینه فنی داده نخواهد شد. در این هنگام خودرو باید تحت نظر یک متخصص مکانیک برای کاهش گازهای آلاینده قرار بگیرد.
6. بررسی چرخها در معاینه فنی ماشین سنگین:
یکی دیگر از بخشهایی که بررسی آن در معاینه فنی ماشین سنگین از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، هم راستایی چرخها است. تستهای مربوط به بررسی هم راستا بودن لاستیکها از دیگر تستهای معاینه فنی محسوب میشود که در آن با قرار دادن فرمان خودرو در حالت صاف و رها کردن آن میزان انحراف خودرو مورد بررسی قرار میگیرد. در صورتی که میزان انحراف خودرو بیشتر از حد استاندارد باشد، امکان دریافت معاینه فنی وجود ندارد.
تستهای گفته شده و آیتمهای مورد نظر برای دریافت معاینه فنی، همگی با هدف بررسی سلامت خودرو از نظر فنی انجام میشود و هدف اصلی معاینه فنی نیز در واقع جلوگیری از حوادث جادهای و همچنین کاهش آلودگی هوا است.
در صورت مردود شدن در معاینه فنی، چه باید کرد؟
در صورتی که وسیله نقلیه پس از مراجعه به مرکز معاینه فنی مردود شده باشد، باید پس از رفع مشکل، مجدداً به یک مرکز دیگر مراجعه کرده و در آنجا برای دریافت معاینه فنی ثبت نام کند. در صورتی که وسیله نقلیه به مرکز دوم مراجعه کند، اطلاعات مربوط به مراجعه قبلی وی از طریق پیام به مرکز دوم اعلام خواهد شد.
بنابراین معاینه مجدد وسیله نقلیه مردودی با آگاهی از سابقه معیوب بودن آن انجام خواهد شد. همچنین مسئولیت صدور معاینه فنی نیز بر عهده مرکز دوم خواهد بود. در حال حاضر طبق قوانین کنونی و به لحاظ رعایت حقوق رانندگان و شهروندان، محدودیت 48 ساعته برای مراجعه به مرکز دوم حذف شده و وسایل نقلیه مردود شده میتوانند بلافاصله به مراکز دیگر مراجعه کنند.
مدارک لازم برای معاینه فنی کامیون چیست؟
در ابتدا با دریافت نوبت میتوان به مرکز معاینه فنی مراجعه کرد. در این مرکز برای انجام تستهای مربوط به معاینه فنی ماشین سنگین وجود کارت خودرو و یا سند آن همراه با مدارک شناسایی صاحب خودرو الزامی خواهد بود.
همچنین فرم مربوط به تشخیص عیوب ظاهری به صاحب خودرو داده میشود که باید در مراحل بعدی معاینه فنی آن را به همراه داشته باشد. تنها مدارک لازم برای معاینه فنی کامیون همان مدارک گفته شده است و در صورت ارائه این مدارک، اطلاعات خودرو در سیستم ثبت شده و یک بارکد ارائه خواهد شد. با این بارکد میتوان هزینه معاینه فنی را پرداخت کرده و برای انجام تستها وارد صف خودروها شد.
کدام کامیون ها الزام به دریافت معاینه فنی هستند؟
تمام کامیون ها باید معاینه فنی دریافت کنند. این قانون، تنها شامل کامیون های صفر که هنوز 4 سال از تولید آنها نگذشته است، نمیشود. به این ترتیب، درصورتیکه 4 سال از عمر کامیون گذشته باشد، لازم است تا برای دریافت معاینه فنی اقدام شود.
معاینه فنی چند سال اعتبار دارد؟
معاینه فنی همچنین دارای انقضا است. این انقضا برای خودروهای شخصی معمولی 1 سال، خودروهای عمومی سبک و سنگین با عمر زیر 10 سال، 6 ماه و خودرو عمومی سبک و سنگین با عمر بالای 10 سال 3 ماه است. همچنین باید در جریان باشید که جریمه هر روزی که خودرو بدون معاینه فنی در شهر تردد کند 50 هزار تومان است که باید توسط صاحب خودرو پرداخت شود.
هزینه معاینه فنی 1403
- هزینه دریافت معاینه فنی خودروی سبک: 92 هزار تومان/ اگر درخواست مردود شود، باید 19500 تومان دیگر پرداخت کنید.
- هزینه دریافت معاینه فنی خودروی سبک دوگانه سوز: 92 هزار تومان/ اگر درخواست مردود شود، باید 19500 تومان دیگر پرداخت کنید.
- هزینه دریافت معاینه فنی خودروی سنگین گازوئیلی: 119 هزار تومان
- هزینه دریافت معاینه فنی خودروی سنگین و نیمه سنگین گازسوز: 119 هزار تومان
کلام آخر
برای خودروهایی که بیش از 4 سال از تولید آنها گذشته باشد، باید معاینه فنی دریافت شود. مدارک لازم برای معاینه فنی خودرو شامل کارت ماشین یا سند خودرو و برگه معاینه فنی که در مراجعه اول توسط خود مرکز معاینه فنی به راننده داده میشود است.
همچنین گفته شد که معاینه فنی خودرو چند ساله است. برای خودروهای شخصی معمولی، معاینه فنی خودرو 1 سال انقضا دارد. برای خودروهای سبک و سنگین عمومی این زمان کمتر است. درصورتیکه این خودروها عمر بالای 10 سال داشته باشند، 3 ماه انقضا و خودروهای زیر 10 سال، 6 ماه انقضای معاینه فنی دارند. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.