جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
معرفی منطقه قفقاز و کشورهای عضو این منطقه

معرفی منطقه قفقاز و کشورهای عضو این منطقه

در این مقاله درباره معرفی منطقه قفقاز و کشورهای عضو این منطقه می خوانید.

قفقاز ناحیه‌ای در آسیا و اروپا میان دریای خزر و دریای سیاه است که رشته‌کوه قفقاز در آن واقع است. قفقاز از نظر سیاسی به دو بخش قفقاز جنوبی (ماورای قفقاز) و قفقاز شمالی تقسیم می‌شود و دارای مساحتی حدود 520٬000 کیلومترمربع و جمعیتی حدود 40٬000٬000 نفر می‌باشد. این منطقه توسط اکثر طبقه بندی ها به عنوان آسیای مرکزی تعریف می شود.

در ادامه این مقاله همراه آرتمیس ترانس باشید.

شرکت آرتمیس ترانس وارد کننده انواع کامیون وکشنده بوده و خدمات خرید کامیون پلاک گرجستان و خرید کامیون پلاک ملی و همچنین خرید کامیون ولوو را در بالاترین سطح ارائه می دهد.

برای دریافت مقالات بیشتر در حوزه کامیون و کشنده صفحه وبلاگ آرتمیس ترانس را مشاهده کنید.

 

معرفی منطقه قفقاز و کشورهای عضو این منطقه

جغرافیای قفقاز

قفقاز ناحیه‌ای میان دریای خزر و دریای سیاه است. قفقاز به دو بخش قفقاز جنوبی (ماورای قفقاز) و قفقاز شمالی تقسیم می‌شود.

قفقاز جنوبی شامل کشورهای جمهوری آذربایجان، ارمنستان، گرجستان و بخش‌های کوچکی از شمال باختری ایران و شمال خاوری ترکیه می‌شود.

قفقاز شمالی اکنون جزئی از روسیه است. قفقاز شمالی یکی از 9 ناحیه فدرال کشور روسیه می باشد. این ناحیه فدرال در تاریخ 19 ژانویه سال 2010 میلادی از ناحیه فدرالی جنوبی جدا شد و به یک ناحیه فدرال مجزا تبدیل شد.

این ناحیه فدرال شامل هفت واحد فدرال است که عبارت اند از:

جمهوری داغستان، چچن، اینگوشتیا، کاباردینو-بالکاریا، کاراچای-چرکسیا، اوستیای شمالی-آلانیا و سرزمین استاوروپول.

جمهوری داغستان که در قسمت جنوب خاوری قفقاز شمالی واقع شده است؛ مورد ادعای حکومت قاجاریه بود. فتحعلی شاه قاجار طی جنگهای ایران و روس ادعای خود را از این منطقه پس گرفت.

 

معرفی منطقه قفقاز و کشورهای عضو این منطقه

 

برخی از شهر‌های قفقاز عبارتند از:
جمهوری آذربایجان: باکو،  گنجه،  لنکران،  شماخی،  شکی،  نخجوان
ارمنستان: ایروان،  اچمیادزین،  گیومری،  وانادزور
گرجستان: تفلیس،  باتومی،  سوخومی،  تسخینوالی،  پوتی
روسیه: مخاچ‌قلعه،  دربند،  گروزنی،  ولادی قفقاز،  استاوروپول
ترکیه: قارص،  ریزه،  اردهان،  آرتوین
ایران: شمال استان‌های اردبیل،  آذربایجان شرقی،  آذربایجان غربی

 

گروه‌های قومی قفقاز

مردمان قفقاز نامی است که برای قومیت‌های ساکن در منطقه قفقاز به کار می‌رود. بیشتر از 50 گروه قومی در این منطقه زندگی می‌کنند.

گروه‌های قومی ساکن در قفقاز به سه گروه اصلی قفقازی، هندواروپایی، و ترک‌تبار تقسیم میشوند.

گروه‌های قومی ساکن در قفقاز: آذری (آبی کمرنگ)، گرجی (نارنجی روشن)، ارمنی (سبز روشن)، روسی (کرمی)، کرد (سبز تیره)، تالش (نارنجی تیره)، آبخاز (صورتی روشن)، لزگی، چرکس، مغول، اوستی، ترک، یونانی، تات، تاتار، آوار، چچنی، اینگوش،…

 

رودها

رودهای قفقاز شامل حوضه‌های آبریز دریای دریای خزر (ارس، کورا، سولاک، تِرِک، کوما)، دریای سیاه (ریونی، اینگوری، کودوری، بزیب) و دریای آزوف (کوبان) است. در قفقاز جریان رودها با افزایش ارتفاع و از شرق به غرب، افزایش می‌یابد.

از ویژگی‌های بارز رودهای قفقاز بزرگ، طولانی بودن مدت طغیانی آن‌ها در دوره گرماست (حدود 6 ماه). در قفقاز (به ویژه در قفقاز شرقی و مرکزی) سیل‌های متعددی جریان می‌یابد. مسیرهای انتهایی رودخانه‌های کورش (کورا (رود))، کوبان و ریونی، قابل قایقرانی است. در بعضی از رودهای کوهستانی قفقاز، چوب و الوار حمل می‌شود. در نواحی خشک، از آب رودها برای آبیاری زمین‌های کشاورزی استفاده می‌شود. بر روی بسیاری از رودهای قفقاز نیروگاه‌های برق‌آبی احداث شده‌است. بزرگ‌ترین نیروگاه آبی منطقه «مینگه‌چویر» نام دارد. دریاچه‌های قفقاز سرچشمه‌های متفاوت (آتش‌فشانی، زمین‌ساختی، یخچالی) دارند. بزرگ‌ترین دریاچه قفقاز وان نام دارد که مساحت آن 3755 کیلومتر مربع است.

 

اقتصاد منطقه قفقاز

برخی بخش‌های این منطقه نفت‌خیز است و به منابعی مانند میادین عظیم نفتی دریای خزر در سواحل آذربایجان دسترسی دارد. در واقع خط لوله باکو-تفلیس-جیهان روزانه نزدیک به یک میلیون بشکه نفت را از میادین نفتی به ترکیه می برد.

 

تولید ناخالص کشورهای منطقه قفقاز

تولید ناخالص داخلی آذربایجان: 42/6 میلیارد دلار
تولید ناخالص گرجستان: 16 میلیارد دلار
تولید ناخالص داخلی ارمنستان: 12/7 میلیارد دلار
آذربایجان بزرگترین اقتصاد منطقه قفقاز است. این کشور توسعه یافته ترین کشور از نظر اقتصادی در میان این سه کشور است. اقتصاد هر دو کشور ارمنستان و گرجستان در حال توسعه در نظر گرفته می شوند و به واردات مختلف روسیه وابسته اند.

 

مناقشه قره باغ

تنش بر سر منطقه قره باغ از اواخر دهه 1980 آغاز شد و در دهه 1990 به یک جنگ تمام عیار تبدیل شد. در سالهای اولیه درگیری، حدود 30000 نفر کشته شدند. از آن زمان، آتش‌بس‌ها و خشونت‌ها به‌طور متناوب اتفاق می افتد. درگیری ابتدا زمانی آغاز شد که ارمنستان تازه استقلال یافته خواستار پس گرفتن این منطقه از آذربایجان شد، زیرا جمعیت آنجا عمدتاً ارمنی بودند.

 

دین

اسلام در چند مرحله و از چند سوی جغرافیایی در بین اقوام ساکن در قفقاز ترویج شد. گروهی از طوایف بخش شرقی قفقاز (اران و شروان و داغستان) در همان سده‌های نخستین هجری، در اثر فتوحات عرب، اسلام آوردند. اقوام کنونی درغه و طبرسران و قموق اولین مسلمانان داغستان به شمار می‌آیند. رواج کامل اسلام (اکثراً شافعی مذهب) در داغستان تا قرن شانزدهم م. به طول انجامید. در اران و شروان نیز اسلام به آهستگی شیوع می‌یافت و تا گرایش عمومی به تشیع در عهد صفوی، مسیحیت هنوز از صحنه خارج نشده بود.

 

معرفی منطقه قفقاز و کشورهای عضو این منطقه

 

در طی قرن‌های هفدهم تا نوزدهم مذهب حنفی از جانب شمال، ابتدا از دشت قپچاق و حوضه رود ولگا و سپس به وسیله تاتارهای شبه جزیره قریم (به نیت مقابله با پیشروی روسیه) به «کوهستان» و چرکسستان قفقاز شمالی راه یافت و به گرایش عمومی نوغاها و ابازها و قره‌چای‌ها و بالکارها و ادغه‌ها به اسلام منجر گردید. چرکس‌ها و بویژه کاباردها (و به تاسی از آنها آس‌های دیگوری) آخرین اقوام قفقازی‌اند که اسلام آوردند. چچن‌ها از قرن شانزدهم به بعد دین اسلام را از داغستانیان اخذ کردند و به اینگوش‌ها منتقل نمودند.

از جانب جنوب غربی نیز اسلام به وسیله عثمانیان با همان انگیزه دفع تسلط روسیه در میان گرجی‌ها و ابخازی‌ها، که مانند گرجی‌ها از قدیم مسیحی بودند، و نیز ادغه‌ها (آدیغه‌ها) ترویج گردید. اکثریت قاطع گرجی‌های مسلمان در جمهوری خودمختار آجارستان ساکن‌اند و خود را گرجی می‌دانند. در هر حال باید گفت که ترویج اسلام در قفقاز شمالی تا یک قرن پیش هنوز استمرار داشت و تنها در سده نوزدهم آرایش مذهبی کنونی این منطقه شکل نهایی گرفت. باید افزود که روس‌ها در دوره تسلط بر قفقاز اصولاً در تغییر دین قفقازیان اصراری نداشتند.

 

چکیده مطلب

اهمیت روز افزون منطقه قفقاز جنوبی به ویژه در مناسبات جدید جهانی و صف بندی قدرتهای منطقه ای و بین المللی، پژوهش و تحقیق پیرامون این منطقه، عوامل و پارامترهای موثر در آرایش قوا و اثرگذاری بر مناسبات آن را در دستور کار مؤسسات پژوهشی و مراکز مطالعات راهبردی قرار داده است. ویژگی منحصر به فرد ارتباطی این منطقه بین اروپا و آسیای مرکزی به عنوان منبع بزرگ انرژی، رقابت ویژه روسیه و غرب در این منطقه که حیاط خلوت سنتی روسیه محسوب می شود، مناقشات دامنه دار قومی که بستر بسیاری از منازعات در این منطقه است و عواملی از این دست، اهمیت قفقاز جنوبی را در روابط منطقه ای و حتی بین المللی بیش ازگذشته ساخته است.

 

شرکت آرتمیس ترانس

ارائه خدمات تخصصی خرید کامیون پلاک گرجستان ، خرید کامیون ولوو ، و واردات کامیون های پلاک ملی

برخی محصولات ما

سوالات رایج این مطلب

تگ های مرتبط

آیا این مطلب را پسندیدید؟
اشتراک گذاری

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

− 2 = 1