جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
بررسی ارتباطات استراتژیک ایران با گرجستان

بررسی ارتباطات استراتژیک ایران با گرجستان

جمهوری گرجستان یکی از کشورهای قفقاز جنوبی است که با ایران دارای مرز مشترک نیست اما به جهت ویژگی ژئوپلیتیکی برای ایران از اهمیت بالایی برخوردار است. در ادامه این مقاله با آرتمیس ترانس همراه باشید.

شرکت آرتمیس ترانس وارد کننده انواع کامیون وکشنده بوده و خدمات خرید کامیون پلاک گرجستان و خرید کامیون پلاک ملی و همچنین خرید کامیون ولوو را در بالاترین سطح ارائه می دهد.

برای دریافت مقالات بیشتر در حوزه کامیون و کشنده صفحه وبلاگ آرتمیس ترانس را مشاهده کنید.

 

بررسی ارتباطات استراتژیک ایران با گرجستان

ارتباطات ایران با گرجستان:

جمهوری اسلامی ایران در سالهای پس از استقلال گرجستان از شوروی سابق توانسته است روابط نزدیکی در حوزه های اقتصادی با این کشور برقرار کند. هرچند در کنار وجود مؤلفه های فراوان در سال های گذشته از جهت همگرایی میان دو کشور، زمینه هایی برای واگرایی در روابط میان ایران و گرجستان ممکن است در سالهای آتی به وجود بیاید.

آنچه در سالهای 2000 تا 2016 نسبت به دهه 1990 زمینه های واگرایی دو کشور را فراهم کرده است بیشتر در تأثیر همگرایی اسرائیل و گرجستان در کمرنگ شدن مناسبات تهران-تفلیس، رویکرد غرب محوری گرجستان، حضور فعال کشورهای غربی در این منطقه و تنش های مداوم واشنگتن- تهران، روابط و همکاری نزدیک تفلیس تلاویو، به ویژه در حوزه های امنیتی و نظامی و سیاست خارجی قفقازی ایران با درنظرگرفتن ملاحظات روسیه، جای گرفته است که سبب شده مناسبات و همکاری های ایران و گرجستان در پایینترین سطح خود باقی بماند.

 

ارتباطات ایران با گرجستان

 

مهمترین عوامل مؤثر بر واگرایی روابط دو کشور را باید در عوامل داخلی و خارجی بررسی کرد که در دو حوزه امنیتی و سیاسی و اقتصادی خود را نشان میدهند. این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی بر اساس داده های معتبر اسنادی و آرشیوی سعی دارد عوامل مؤثر بر واگرایی روابط دو کشور را تجزیه و تحلیل کند تا آسیب شناسی لازم را جهت شناساندن عوامل مؤثر بر واگرایی برای سیاست خارجی ایران نشان دهد.

 

چالش‌های روابط ایران و گرجستان

همانگونه که گفته شد پس از فروپاشی شوروی، به دلایل مختلف و از جمله نبود مرز مشترک میان دو کشور، وزن اندک گرجستان در عرصه منطقه ای و نیز بی علاقگی ج. ا. ایران به ارتباط با این کشور، روابط ایران با گرجستان پیشرفتی نداشت و اولویتی در سیاست خارجی ایران نیافت. در چند سال اخیر، به ویژه پس از حمله نظامی سنگین روسیه به گرجستان در اوت 2008 و برقراری رژیم لغو روادید میان دو کشور در نوامبر 2010، سطح مناسبات دوجانبه تهران و تفلیس ارتقا یافت.

همین تحول در توسعه روابط میان دو کشور نیز، تا حدودی به عوامل بیرونی و پاسخ گرجستان به کم توجهی غرب بود و به فهم ضرورت گسترش روابط تفلیس با تهران ارتباطی نداشت. بر این اساس، بازیگرانی مانند روسیه، آمریکا، ترکیه و همچنین اسراییل، به گونه ای متفاوت بر روابط دوجانبه تهران و تفلیس اثرگذار بوده اند. هرچند این کشور جایگاه مهمی در سیاست منطقه ای ایران نداشته، اما در آینده اهمیت گسترش روابط ایران با گرجستان از جنبه های مختلف و به ویژه اقتصادی و ملاحظات جغرافیایی تغییر پیدا می­کند.

در این راستا، نویسندگان در این نوشتار با رویکردی توصیفی و تحلیلی، بر آن هستند تا با نشان­دادن محدودیت ها و نیز موانع موجود (با تمرکز بر عوامل خارجی)، به تبیین نقش آفرینی چهار بازیگر یادشده در روابط دوجانبه بپردازند و در پایان، چشم انداز همکاری ایران و گرجستان تجزیه و تحلیل می­شود.

گرجستان به عنوان پل ارتباطی قفقاز با قاره اروپا و امکان استفاده از پتانسیل این کشور برای توسعه مناسبات اقتصادی با اتحادیه اروپا موجب لزوم توجه به آن در سیاست خارجی ایران است، اما تحرکات آمریکا مانع بزرگی در روابط تهران و تفلیس به شمار می‌رود.

با توجه به رویکرد خصمانه آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران، شاید بتوان گفت آمریکا مهمترین مانع در تقویت روابط با گرجستان باشد. نگاه سران گرجی به آمریکا به عنوان شریک راهبردی، موجب شده است تا حساسیت‌های زیادی در نوع تعاملات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی با ایران اعمال شود.
در همین حال گرجستان نگران آن است که ایران نیز در همراهی با روسیه و اخیرا نیز سوریه، استقلال آبخازیا و اوستیای جنوبی که در نتیجه جنگ سال ۲۰۰۸ اعلام خودمختاری کردند را به رسمیت بشناسد.
به رغم وجود مشکلات سیاسی مذکور که بعضا بر پایه سوء ظن شکل گرفته است، لازم به ذکر است در صورت تقویت مناسبات، دو کشور می‌توانند از منافع اقتصادی بهره‌مند شوند. گرجستان منبع اصلی دسترسی به دریای سیاه و اتصال منطقه قفقاز به اروپای شرقی است.

 

اهمیت گرجستان در سیاست خارجی ایران

ایران با گرجستان مرز مشترک ندارد، اما اشتراکات تمدنی، فرهنگی و … میان دو کشور موجب شده است پتانسیل برقراری روابط دوستانه فراهم باشد. بین 2 تا 2500 کلمه مشترک بین دو زبان فارسی و زبان گرجی وجود دارد. همچنین در نتیجه لشکرکشی‌های صفویان به منطقه گرجستان، بیش از 300 هزار گرجی وارد ایران و در اینجا ساکن شدند. این افراد که امروزه تحت عنوان ایرانی‌های گرجی‌تبار شناخته می‌شوند در استان اصفهان و شهر فریدون‌شهر زندگی می‌کنند.
اما مناسبات تهران و تفلیس تا سال 2006 در حالت انجماد و رکود قرار داشت. در واقع اگرچه گرجستان در شرایط کنونی، اهمیت راهبردی برای کشورمان ندارد اما این کشور همواره بخشی از صحنه معادلات ژئوپلتیک قفقاز و دریای است که نمی‌توان آن را در آینده نادیده گرفت.
شروع برخی ارتباطات سیاسی به تحریم‌های شدید اقتصادی روسیه علیه گرجستان در سال 2006 برمی‌گردد. روسیه در زمان آن سال قیمت گاز صادراتی خود را از 110 دلار در هر مترمکعب به 230 دلار افزایش داد که در نهایت منجر به قطع گاز شد. در مقابل، ایران برای کمک به گرجی‌ها به این کشور گاز صادر کرد تا زمستان آن سال سپری شود.
به رغم نیاز گرجستان به منبع مطمئن انرژی و همان طور که اشاره شد، وجود زمینه‌های تقویت مناسبات با ایران، اما عواملی در این میان مانع شده‌اند.

 

مبادلات تجاری ایران و گرجستان

در حال حاضر حجم مبادلات تجاری ایران و گرجستان، از 127 میلیون دلار در سال 2015 به حدود 251 میلیون دلار رسیده است که این رقم با 23 درصد افزایش در سال جاری میلادی در چند ماهه نخست، 121 میلیون دلار گزارش شده است. این در شرایطی است که به دلیل تحریم‌ها مراودات بانکی مقدور نیست و برای تحقق این میزان مبادلات اقتصادی، ابزار‌های پیچیده‌ای به کار گرفته شده است.
با این حال چشم‌انداز تقویت روابط ایران با گرجستان با وجود نداشتن مرز مشترک، افزایش حجم تبادلات تجاری است. در همین رابطه در سال 2009  لغو روادید میان دو کشور به امضا رسید که در سال 2013 گرجستان آن را به صورت یکطرفه ملغی اعلام کرد، اما دوباره از سال 2016 لغو روادید اجرایی شد.
بررسی ارتباطات استراتژیک ایران با گرجستان
صنعت توریسم یکی از عواملی است که می‌تواند در بهبود مناسبات دو کشور موثر باشد. طبق اظهارات سفیر ایران در تفلیس در سال 2015، از ایران 25 هزار نفر به گرجستان سفر کردند. این رقم در سال 2018 به ۲۹۱ هزار نفر رسید و در ماهه اول سال جاری میلادی هم عدد 109 هزار نفر اعلام شده است.
یکی از دلایل افزایش سفر‌های توریستی ایرانیان به گرجستان، تلاش برای کسب اقامت دائم این کشور است. طبق قوانین کنونی گرجستان هر کسی خانه‌ای به قیمت حداقل 35 هزار دلار خریداری کند می‌تواند تقاضای اقامت موقت یکساله کند که این مدت قابل تمدید است. صاحبان شرکت‌هایی که مالیات‌های خود را پرداخت کرده، ایجاد اشتغال و گردش مالی مناسبی داشته باشند هم می‌توانند درخواست اقامت موقت کنند. برای اطاعات بیشتر مقاله بررسی نحوه اقامت در کشور گرجستان مطالعه کنید.

 

سخن پایانی

نکته پایانی اینکه در یکصد سال اخیر ایران و گرجستان تضاد و تعارض منافع نداشته‌ند. تعریف منافع آن‌ها مکمل هم بوده و عدم وجود مرز مشترک، امکان اختلافات مرزی را – که همواره از مشکلات این منطقه است – منتفی کرده است. در این راستا افزایش مرودات سیاسی در سطوح بالا می‌تواند راهگشا باشد که در این خصوص نبود برنامه سفر بلندپایه سیاسی کشورمان به تفلیس، یک جای خالی بزرگ است که برای تحقق منافع ملی و ریل‌گذاری منافع آتی باید پر شود.

 

شرکت آرتمیس ترانس

ارائه خدمات تخصصی خرید کامیون پلاک گرجستان ، خرید کامیون ولوو ، و واردات کامیون های پلاک ملی

برخی محصولات ما

سوالات رایج این مطلب

تگ های مرتبط

آیا این مطلب را پسندیدید؟
اشتراک گذاری

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

− 2 = 2